Ontojoen Kylätalon historiaa

Ontojoen koulu aloitti syksyllä 1926 koulutoimintaa varten rakennetussa talossa, paikalla, jossa aiemmin oli ollut Haaralan laivatavarakuljetuksen välitysliike, kauppa ja kievarikin jonkin aikaa.Yritystoiminta Haaralassa päättyi vuonna 1922, josta alkaen kunta on omistanut paikan, ja koulutoiminta paikalla aloitettiin. Ontojoen koulupiiriin kuuluivat silloin Pohjois-Tipas ja Ruokojärvi.Palvellessaan sotasairaalana koulu paloi pommitusten takia vuonna 1940. Koululaiset joutuivat vuosikausiksi "evakkoon" Joenaluksen pirttiin ja Lahdenperään. Sodissa kaatui 17 Ontojoen koulun kasvattia, joiden kuvat ovat ison luokkahuoneen seinällä olevassa muistotaulussa.
Uusi koulurakennus valmistui 1947 ja koulutoimintaa kesti vuoteen 1981 saakka. Koulu toimii nykyisin kylän yhteisinä harrastus- ja toimintatiloina.Ontojoen vanha koulu on remontoitu viihtyisäksi kylätaloksi. Kylätalo toimii ontojokelaisten kokoontumis- ja harrastustilana.

Kyläyhdistys vuokraa rakennusta mielellään myös muille. Tilat sopivat hyvin esimerkiksi perhejuhlien sekä kokousten järjestämiseen. Kylätalossa voi myös majoittua.

  • Kaksi salia, jotka voi yhdistää
  • Keitiö
  • Juhlateltta 4x6 metriä
  • Kahviastiasto noin 50 henkilölle
  • Istumapaikat noin 80 henkilölle
  • Patjat 40 hengelle
  • Sauna-, pesuhuone- ja wc-tilat

Lisätietoja kylätalon palveluista ja tilavuokrista: Eeva Makkonen puh. 040 834 6015

 

Ontojoen kylätalolle on opastus tieltä 76

Ensimmäinen koulurakennus valmistui vuonna 1926. Koulu toimi talvisodan aikana sotasairaalana ja paloi pommitusten seurauksena 27.1.1940. Uusi koulurakennus valmistui 1947 ja toimi kouluna vuoteen 1981. Sotkamon kunta myi koulukiinteistön Ontojoen maaseutuseuralle 1990-luvun alussa. Ontojokelaiset ovat remontoineet talon pääasiassa talkoovoimin.

 

Erotteluperinnenäyttely Ontojoen Kylätalolla ja ympäristössä

Kopioimme vanhoja valokuvia ja keräämme Erotteluun ja uittoon liittyviä tavaroita ja muuta materiaalia näyttelyä varten. Näyttely kootaan Ontojoen Kylätalolle (entinen kyläkoulu).

Suunnitelmissamme on myös pystyttää kuvallisia infotauluja erotteluun liittyville paikoille, joilla voi vierailla omatoimisesti tai opastettuna (tilauksesta).

Omakohtaiset kokemukset ja muistot ovat erittäin tervetulleita kokoelmaamme. Myös tavaroita otamme lainaan, jos niitä vielä jostain löytyy.  Tavaroita ja kuvia ei siis tarvitse lahjoittaa kyläyhdistykselle.Kuvia ja tarinoita kootessamme noudatamme tietosuojalakia.

Lisätietoja: sihteeri Marjo Lukkari, marjolukkari@hotmail.com tai 040 3547112.

Kalenteri