Honkkarin seniorit

Senioritoiminta käynnistyi vuonna 1995, kun alueen asukkaiden ikärakenne, terveydentila ja tarpeet kartoitettiin osana Terve Kajaani-projektia.

Alueella huomattiin asuvan paljon yksin asuvia, ikääntyneitä ja syrjäytyneitä ihmisiä. Yli 65-vuotiaiden haastatteluista kävi ilmi, että yksin jääneet ihmiset ovat sekä syrjäytyneitä että hyvin yksinäisiä ja heille harrastustoiminta oli vierasta.

Honkkarin Senioreiden järjestämä viikottainen liikunta- ja virkistystoiminta houkuttelee 40-60 henkeä viikottain Timperintie 3:ssa olevalle entiselle kotiteollisuuskoululle.  Toiminta on osallistujille erittäin tärkeää omatoimista kuntohoitoa.

Honkkarin Seniorit järjestävät retkiä ja osallistuvat aktiivisesti asukasyhdistyksen toimintaan sekä ajankohtaiseen ja terveyttä edistävään elämäntapaan. Honkkarin Seniorit ovat mukana järjestämässä liikunta-, virkistys-, kulttuuri yms. toimintaa Lehtikankaan alueella.

Honkkarin Senioreiden kerhotoiminta on liikuntapainotteista, mutta myös henkinen virkistäytyminen on otettu huomioon. Monimuotoisen liikunnan avulla voidaan säilyttää fyysinen kunto toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään. Yksi tavoitteista onkin saada vaihtelua vanhuuteen.

Henkinen virkistyminen ja sosiaalinen kanssakäynti liikunnan lisäksi motivoivat kerhossa kävijät aktiiviseen toimintaan ja Honkkarille kokoontuu kymmeniä kerholaisia joka viikko.

Tule Sinäkin mukaan Honkkarin Seniorien monipuoliseen toimintaan!

 

Tiistaisin Kylätalo Honkkarilla os. Honkirämeentie 10 Kajaani

  • Klo 12-13 senioritanssia
  • Klo 13-14 jumppaa
  • Klo 14-15 kahvitellaan ja kerrotaan kuulumiset

Kesiviikkoisin vesiliikunta Uimahallilla

Torstaisin Onnelakodilla (Onnelantie 2) kuntosali klo 14-15.30

 

 

Kunnossa Kaiken Ikää -ohjelma on palkinnut Honkkarin Seniorit vuoden 2005 KKI-hankkeena 10.2.2006. Palkinnon luovutti kulttuuriministeri Tanja Karpela ja peruspalveluministeri Liisa Hyssälä Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.

Honkkarin Seniorit ovat toimintansa aikana mm.  

tutustuneet Vienankarjalaiseen kulttuuriin Kuivajärven Donnanpirtillä

esitelleet vapaaehtoistyötä Vapaaehtoistyön päivänä

tehneet kulttuuriretken Taivalkoskelle Kalle Päätalon maisemiin

käyneet katsomassa kesäteatteria Puolangan Askanmäessä

olleet yleisönä MTV3:n Napakymppi-ohjelmassa

sauvakävelleet tavoitteenaan 2000 km

 

 

Lehtikankaan Asukasyhdistyksellä on ollut toimipaikkana vuoden 2010 loppuun saakka Honkirämeentiellä sijaitseva Nuorisotalo Honkkari ainakin kymmenen vuoden ajan. Sen jälkeen kaupungintalolta tuli käsky, että asukasyhdistyksen on lähdettävä pois, koska tilalle tulee yksityinen lastentarha/päiväkoti. Kaupungintalolta tosin järjestettiin vaatimaton toimistotila pääterveysaseman takana olevan puutalon toisesta kerroksesta. Tämä tila kyllä toimii toimistona, mutta siinäkin asiassa se on väärässä paikassa eli kaukana Lehtikankaalta. Asukasyhdistyksen muu toiminta, senioreiden jumpat, juhlat ja muut tilaisuudet ovat jääneet pitämättä, koska Lehtikankaalla ei ole ollut tarkoitukseen sopivia omassa hallinnassa olevia tiloja. Kokouksetkin on jouduttu pitämään yhdistyksen johtokunnan jäsenen kotona aivan kuten ennen vanhaan.

Lehtikankaalla on n. 12 000 asukasta (ja lisää näyttää tulevan mm. entisen Rinnekoulun alue) eli enemmän kuin missään Kainuun kunnassa, mutta kuitenkin ilman minkäänlaista kokoontumispaikkaa. Jokaisessa kaupunginosassa on kylissä ainakin toimijoiden kertoman mukaan omat kylätalot. Lehtikankaan Asukasyhditys on harjoittanut  vuodesta 1998 alkaen ns. kolmannen sektorin työllistämistoimintaa. Asiakkaita on ollut yli 100 henkilöä kaikista kaupunginosista. Työntekijöitä on ollut kerralla n. 15-20 henkilöä, jotka on palkattu pääasiassa palkkatuella. Työntekijöiden tapaaminen on jäänyt kokonaan pois toimiston kaukaisen sijainnin vuoksi. Kun yhdistyksen toiminnot tapahtuivat Honkkarilla, niin silloin työntekijöiden tapaaminen ja töiden jako oli viikoittainen tapahtuma. Paras vaihtoehto lehtikankaalaisten ja kaupungin kannalta on palauttaa Honkkari takaisin alkuperäiseen käyttöön ja sijoittaa yksityinen lastentarha muualle. Vaihtoehtona voisi olla myös talon jakaminen lastentarhaksi ja kaupunkilaisten kohtaamispaikaksi. Mainittakoon, että Honkkarilla oli lukuisa määrä myös muitakin yhdistyksiä ja toimijoita.

 

Kalenteri